miercuri, 15 septembrie 2010

Orbii care conduc Braila


Braila, dragoste la prima vedere. Dunarea sleita de puteri dupa inundatii, cu faleza plina ochi de oameni care isi omoara plicitiseala plimbandu-se in cel mai provincial mod cu putinta. Labirintul stradutelor, unde fiecare casa poarta pe fata zeci de bijuterii de piatra. Centrul istoric reabilitat in toata regula (asa cum Bucurestiul viseaza ca va avea intr-o zi, iar Constanta nu va avea niciodata).
Seara parca vezi cum se deschid cafenelele orientale de odinioara si bordelurile isi aprind felinarele pentru grecoteii bogati care fac afaceri cu cereale, in gradina publica auzi cantand fanfara, prin mahalale se cearta vestitii cutitari ai Brailei.
Si bisericile, cu cupole uriase poleite cu aur, teatrul, ceasul albastru din Piata Traian.

Pe Dunare trec mii de euro pe zi, milioane pe an. Banii sunt la strainii de pe navele de croaziera ce aluneca zilnic, intr-o parte si in alta, spre Viena sau Tulcea-insule plutitoare ale placerii si traiului fara griji.
Pe punte, la o ceasca de ceai sau un pahar de whisky turistii privesc cu uimire uriasul sicriul plutitor vopsit in alb, ce se leagana decrepit pe valuri, in dreptul fostului oras-port cosmopolit Braila. Ghidul le spune ca e "Muresul", fosta nava prezidentiala a lui Ceausescu. Lumea casca gura se fac fotografii-dictatorii inca mai starnesc o oarecare curiozitate in Europa de Vest-si vasul trece mai departe.

Niciunul din acesti pesti de fier, sticla, lumini si confetii
nu a oprit in ultimii ani in Braila, pentru ca turistii din Europa sa se poata plimba pe stradutele pavate ale orasului, sa caste gura in fata sfintilor bizantini din biserici sa bea un pahar cu braga (inca se gaseste in centrul istoric), sa cheltuiasca bani.

Stiti de ce? Pentru ca singurul doc de acostare pentru nave de pasageri este ocupat de fosta nava a lui Ceausescu. Nava pe care Ministerul Apararii Nationale o tine degeaba, cu cateva zeci de marinari platiti la bord, care nu fac niciodata nimic. Abia daca ies o data pe an in mars pe fluviu.
Era sa uit: pe Muresul se organizeaza totusi evenimente-nuntile si botezurile celor care isi permit sa plateasca o mica avere pentru a o inchiria!
Niciunul din cei care conduc orasul nu s-a gandit la acest lucru...

În curând, o anchetă jurnalistică pe acest subiect la
www.dezvaluiri.ro

Un comentariu: