marți, 28 septembrie 2010

Poliţiştii sunt în grevă de... atitudine

28 septembrie, sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. O zi după demisia ministrului Blaga. Două zile după ce preşedintele Băsescu a anunţat că renunţă la serviciile poliţiştilor. Trei zile după ce acelaşi Preşedinte i-a criticat dur pe participanţii la grevă, purtători de uniformă şi de pistoale (ochiul vigilent al “Doi ş-un sfert” a zărit cinci arme ascunse în tocurile tocite de-atâta purtare).
Ora 9. Urcăm pe holurile cu pereţi văruiţi prost, miroase a cafea şi a parfumuri scumpe, mulţi ofiţeri tineri în jeanşi şi adidaşi Nike, intră şi ies din încăperi. Îmi amintesc de “Poliţist, adjectiv” al lui Porumboiu. Prin birouri, calculatoare vechi, fişete de fier ordinar, şefii cer dosare, statistici, situaţii. Subalternii înjură printre dinţi, pe la spate.
Li s-au micşorat salariile chiar şi cu 40%, nu mai au bani de consumabile: Cum să trăieştii cu banii ăştia, spuneţi şi dumneavoastră! Nu mai spun că trebuie să cumpăr hârtie din banii mei. Vine unul să îi iau o declaraţie, nu pot să îi zic să aducă hârtie de acasă. Şi ăsta e abia începutul: de la noi vor pleca cei mai buni oameni. Ştiţi... noi suntem de fapt într-un fel de grevă de atitudine!
În Constanţa e o toamnă frumoasă, patetică chiar. La fel şi în celelalte oraşe ale României.
Preşedintele preferă să stea cu maşina la semafor: vrea să le dea o lecţie poliţiştilor. La instalarea noului ministru, Preşedintele a declarat că în unele judeţe poliţia este condusă de liderii de sindicat, situaţie care trebuie să înceteze.
Prin inspectoratele de poliţie se fac vănători de vrăjitoare, se aprind ruguri.
“Cei mai buni oameni” se pregătesc de plecare.

Doar infractorii şi oamenii cinstiţi aşteaptă. Să vadă ce va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu